Senatorul PSD Nicolae Moga, vicepreședinte al Senatului, a anunțat că va formula o interpelare către ministrul Afacerilor Interne pentru a explica procedura de punere în aplicare a unui mandat de aducere, considerând că ceea ce s-a întâmplat în cazul lui Nicușor Constantinescu a fost un abuz.
„Eu condamn această atitudine pe care o consider abuzivă. Nu cunosc dosarul, dar văd și eu ce ați văzut și dumneavoastră – acolo s-a făcut un abuz. Autoritatea se face prin respect. Până când nu o să ajungem să ne respectăm în stat cele trei puteri, lucrurile se vor întâmpla cum s-au întâmplat acum câteva zile. Eu am să fac o interpelare către ministrul de Interne să-mi spună care sunt protocoalele semnate între Ministerul Public și Ministerul de Interne, cum se face punerea în aplicare a unui mandat de aducere de către organele Ministerului de Interne, ce scrie în protocol pentru că eu nu cred că punerea în aplicare a unui mandat de aducere se face cu forța și cu cătușele. Nu era cazul. Nicușor Constantinescu este președinte de Consiliu Județean, face parte din puterea executivă, este un demnitar al statului român și, până când o instanță nu hotărăște că este vinovat, are prezumția de nevinovăție așa cum o avem toți. În momentul în care instanța hotărăște că este vinovat, atunci nu mai avem ce comenta”, a declarat senatorul Nicolae Moga, vineri, într-o conferință de presă susținută la Mamaia.
El consideră că punerea în aplicare a mandatului pentru aducerea lui Nicușor Constantinescu la DNA a fost o „mascaradă”.
„Eu nu pot să acuz procurorul pentru că nu-mi stă în cădere, dar vreau să spun un singur lucru: execuția mandatului a fost un spectacol, o mascaradă. A fost un lucru abuziv pentru că acei comisari care trebuiau să pună în aplicare mandatul de aducere trebuiau să fie îmbrăcați în ofițeri sau cu jandarmi trebuiau să-și prezinte legitimațiile, să se prezinte, să-i înmâneze lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean, care nu era un tâlhar, un criminal, un boschetar de pe stradă sau prezenta un pericol public, să-i prezinte mandatul și să-i spună cele două posibilități: ori mergea la procuratură de bunăvoie ori prin constrângere și nu mai exista acea mascaradă, acea nebunie care s-a ivit acolo”, a adăugat senatorul de Constanța.
Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanța au anunțat, miercuri, că Nicușor Constantinescu are interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.
Joi, Nicușor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanța pentru întreruperea interdicției de a părăsi țara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupție, care au decis că acesta poate părăsi țara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile.
Tot joi, Nicușor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanța ridicarea interdicției de a părăsi țara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de „o boală gravă” și trebuie să meargă la tratament în SUA, unde și-a făcut programări la mai multe institute, el obținând deja viza de la ambasadă.
De asemenea, Nicușor Constantinescu a depus o solicitare de ridicare a interdicției de a părăsi țara pentru 30 de zile și la Judecătoria Constanța, care vineri i-a respins cererea ca nefondată, fără a mai exista o altă cale de atac.
Decizia de joi a DNA, care a acceptat solicitarea președintelui Consiliului Județean Constanța de a părăsi țara rămâne valabilă și în condițiile în care instanța i-a respins, vineri, ridicarea interdicției pentru 30 de zile, interdicție care va intra în vigoare din 30 ianuarie.
Reprezentanții DNA – Serviciul Teritorial Constanța au declarat, vineri, după decizia instanței, că Nicușor Constantinescu poate părăsi țara până în data de 30 ianuarie, conform deciziei de joi a DNA.
Decizia este valabilă până în 30 ianuarie, dată de la care președintele Consiliului Județean Constanța trebuie să se afle în țară, în condițiile în care acestuia i-a fost acceptată ridicarea interdicției doar pentru primele 15 zile din cele 30, dispuse de DNA, iar instanța i-a respins solicitarea de ridicare a interdicției pentru toată perioada.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupție, miercuri, din fața sediului CJ, și dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună și a refuzat să fie urcat în mașina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat și să semneze citația.
Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră și jumătate, iar la ieșirea din sediul instituției a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, „ca un animal”, de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz și poliție politică, el spunând că este „jignitor” ce s-a întâmplat.
„Am fost ridicat într-o manieră polițienească, milițienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu știe acuzațiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România și ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău”, a spus Constantinescu.
Miercuri, după ce procurorii DNA l-au ridicat pe Nicușor Constantinescu pentru a-l duce la audieri, CJ Constanța a transmis un comunicat de presă în care se preciza că instituția „condamnă cu tărie acțiunea vădit abuzivă și inumană efectuată în cursul zilei de 15.01.2014 de către mai multe persoane neidentificate asupra președintelui Consiliului Județean, domnul Nicușor Constantinescu”.
În document se menționează că președintele CJ cere Parlamentului desființarea prin lege a Direcției Naționale Anticorupție, „un aparat odios de poliție politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu și care s-a plasat prin acțiunile sale deasupra justiției române și a statului de drept”.
Într-un comunicat de presă, DNA preciza, miercuri, că procurorii anticorupție au început urmărirea penală față de Constantinescu, pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „există date și indicii temeinice potrivit cărora Nicușor Daniel Constantinescu și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”, potrivit DNA.
Joi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul afirmațiilor făcute de președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, cu privire la Direcția Națională Anticorupție, pe care a numit-o „poliție politică”, susținând că ar trebui desființată.
Nicușor Constantinescu se află la cel de-al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Constanța, câștigând alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la sută din voturi. De asemenea, el este prim-vicepreședinte al organizației județene Constanța a PSD, al cărei președinte este Radu Mazăre.
Constantinescu, în vârstă de 47 de ani, a intrat în politică în 2000, când a candidat pentru funcția de consilier local, fiind în echipă cu Radu Mazăre, care avea să căștige Primăria.